zaterdag 10 december 2011

Liefdesverdriet verwerken deel 1

Liefdesverdriet is iets waar we vroeg of laat allemaal mee te maken krijgen. Verliefdheid kan je enorm gelukkig maken, maar er is altijd een grote kans dat je ook net zo ongelukkig wordt door je liefdesverdriet.
Liefdesverdriet hebben is rot en er lijkt geen einde aan te komen, maar - net als met alle vervelende dingen in je leven - kan het je heel veel goeds bieden. Als je je verdriet goed verwerkt, zul je jezelf beter leren kennen en zul je in je volgende relatie niet meer dezelfde fouten maken. Alleen hoe pak je dat aan?

Uitpraten
Het allerbelangrijkste is dat je het goed uitpraat met je ex. De meeste relaties gaan niet uit vanwege een gebrek aan liefde, maar door slechte communicatie, irritaties en niet goed uitgeprate ruzies. Na jullie break-up is het makkelijker om volledig eerlijk tegen hem te zijn: er hangt immers toch niets meer vanaf. Als jij het uitmaakt, helpt je hem ermee om te vertellen waarom je niet meer verder wilt. Zo hoeft je ex niet dezelfde fouten te maken bij zijn volgende vriendin. Als hij het uitmaakt, is het voor jou fijn als je snapt waarom hij die beslissing heeft gemaakt. Zo kan jij aan jezelf werken en heeft je volgende relatie een grotere slagingskans.
Als je niet met hem wilt praten, kun hem ook een brief schrijven waarin je alles uitlegt.

Maak geen ruzie
Dit is misschien moeilijk, maar het maakt het veel makkelijker als jullie op een fijne manier uit elkaar gaan. Je vriend kwijtraken is al niet leuk en dan heb je vast geen behoefte aan ook nog een ruzie erbij.
Een goed gesprek nadat het uit is helpt hierbij. Probeer tijdens dit gesprek elkaar niets te verwijten (jullie hebben allebei geprobeerd er het beste van te maken, maar kennelijk is dit niet helemaal gelukt). Je mag boos/gekwetst/verdrietig zijn, maar ga niet tegen elkaar schreeuwen. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn, maar probeer begrip te tonen.

Neem afstand
Waarschijnlijk ben je gewend om hem dagelijks te spreken via sms, facebook of in het echt. Nu jullie uit elkaar zijn, kun je beter wat afstand nemen. Jullie zijn zo gewend om samen te zijn en als je daarmee doorgaat, lijkt het misschien net alsof er niets aan de hand is. Zeker als jullie een goed gesprek hebben gehad, kunnen jullie misschien wel weer even vooruit. Toch is het op een bepaald moment gewoon beter om te stoppen. Neem dan ook echt bewust afstand, zodat jullie 'uit elkaar kunnen groeien'. De intimiteit met hem is gewoon een gewoonte en zal gevoelens blijven oproepen als je dat doe. Intiem zijn met je ex is eigenlijk misbruik maken van de situatie. Wel de lusten, niet de lasten. Dit is slechts uitstel van executie. Zolang één van jullie niet door wilt, zal het alleen maar pijnlijker worden als jullie intiem blijven.
Je kunt nog best vrienden met hem blijven, maar zorg ook dat jullie genoeg tijd zonder elkaar hebben. Probeer samen af te spreken wat werkt. Spreek elkaar bijvoorbeeld een week niet en ga niet naar dezelfde feestjes. Dit is nodig om van die gewoonte af te komen om altijd bij hem te zijn.

Overdenk je zonden
Dit klinkt misschien overdreven, maar ik weet niet hoe ik het anders moet verwoorden. Het is belangrijk dat je na gaat denken over wat er fout is gegaan in jullie relatie en welk aandeel jij daarin had. Je kunt wel denken dat alles aan de ander ligt, maar dat is bijna nooit het geval. Zelfs als hij altijd gemeen tegen jou doet, ben jij toch diegene die dat al die tijd heeft toegelaten. Door je dit te realiseren, kun je er iets aan doen. Als je snel boos wordt, probeer dan erachter te komen wat je precies boos maakt. Ben je bang om afgewezen te worden? Durf je hem niet te dichtbij te laten komen?
Als je dit weet, kun je dit veranderen en dat is pure winst voor je volgende relatie. Het kan hierbij helpen om veel te lezen over relaties. Een goed boek wat mijn vriend heeft gelezen is Ik heb heb je liefde nodig, is dat waar? van Byron Katie

Verwijt jezelf niets
Waarschijnlijk zijn er genoeg dingen die je anders aan had kunnen pakken. Toch heb je dit niet gedaan. Blijf hier niet over treuren, het is gewoon niet anders. Bedenk wat je beter had kunnen doen en probeer daar aan te werken. Accepteer dat de situatie nu eenmaal zo is en dat je niets meer aan het verleden kunt veranderen. De toekomst ligt nog wel voor je open, dus wees niet bang om te veranderen als dat nodig is.


Neem de tijd
Als je hier goed doorheen wilt komen, neem dan de tijd. Je kunt kiezen voor de makkelijke en snelle weg (je gelijk weer in een andere relatie storten zonder je vorige te verwerken), maar uiteindelijk zal deze relatie dan ook stuklopen. Je moet eerst van jezelf houden en jezelf kennen, voordat je echt van iemand anders kan (blijven) houden. Dit proces van jezelf leren kennen, zul je dus altijd moeten doorlopen. Je zult altijd je fouten moeten realiseren. Het is niet erg als je hier veel tijd voor nodig hebt, maar blijf niet hangen in een slachtofferrol. Je bent misschien verlaten, maar probeer dit niet negatief te zien. Het is juist een kans om dingen anders te doen. De hele wereld staat voor je open, geniet ervan!

Deel 1 is meer gefocust op wat je zelf kan doen om je volgende relatie te verbeteren. In deel 2 zal ik meer focussen op hoe je hém kan vergeten. Heb jij nog onmisbare tips om liefdesverdriet te verwerken?

3 opmerkingen:

  1. Ja, vooral 'neem afstand' is een goede tip. Als je steeds maar weer contact met je ex zoekt of op zijn facebook kijkt ofzo, dan wordt het moeilijker om over hem heen te komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goede tips! En de neem-je-afstand tip is ook een goede. Vaak gaan mensen elkaar weer opzoeken, eigenlijk iets wat je moet vermijden.

    BeantwoordenVerwijderen

Ik hou van reacties :)
Als je vragen hebt: stel ze gerust.