zaterdag 28 april 2012

Hoe motiveer je jezelf?

Motivatie is één van de belangrijkste factoren waarom mensen dingen (niet) bereiken. Zonder motivatie zul je je doel niet bereiken, met motivatie wel. Waarschijnlijk ben je de eerste weken heel erg gemotiveerd, maar na een tijdje zakt dat langzaam weg en val je weer terug in je oude gedrag. Hoe zorg je dat je motivatie blijft?


Bedenk je beweegredenen
Waarom wil je dit doel bereiken? Denk daar eerst goed over na. Je zult geen doelen bereiken als je ze doet om de 'verkeerde' redenen (lees ook dit artikel wat ik eerder schreef). Als je 10 kg afvalt, zullen mensen je niet aardig gaan vinden. Als je meer geld hebt, zul je niet gelukkiger worden. Probeer op te houden met onrealistische verwachtingen te hebben.
Verschillende mensen bereiken hetzelfde doel wel of niet omdat hun beweegredenen verschillen. Als het je niet lukt om een bepaald doel te bereiken, kan het dus best dat je de 'verkeerde' beweegredenen hebben.

Geloof in jezelf!
The mind is the limit. As long as the mind can envision the fact that you can do something, you can do it, as long as you really believe 100 percent.
-Arnold Schwarzenegger

Alles wat je gelooft, wordt werkelijkheid. Mislukking bestaat niet! Als jij niet in jezelf gelooft, zullen je dromen geen werkelijkheid worden! Zeg dus zo vaak mogelijk tegen jezelf dat je dit kunt. Hang briefjes op of bekijk motiverende quotes op internet. Begin met het geloven in jezelf!

Blijf jezelf herinneren
Zorg dat je dagelijks aan je doel herinnert wordt. Het is makkelijk om één week fanatiek te sporten, het is veel moeilijker om dit voor ene langere periode vol te houden.
Maak bijvoorbeeld een visionboard of een tumblr-pagina waarop je dagelijks geïnspireerd wordt.


Doe het samen!
Zoek iemand die hetzelfde doel wil bereiken en motiveer elkaar. Wil je meer sporten? Zoek iemand waar je samen mee kan gaan sporten. Wil je meer sparen? Zoek een vriendin die dat ook wil en ga samen leuke (gratis) dingen doen. Bel je maatje als je het moeilijk hebt, zodat jullie elkaar kunnen steunen.

Vertel het je omgeving
Vertel je doelen aan je omgeving, zodat deze mensen je er af en toe aan kunnen 'herinneren'. Het is misschien niet leuk om vragen te krijgen over je afvalpoging als je net een stuk taart naar binnen zit te werken, maar het kan je wel helpen om gemotiveerd te blijven. Daarnaast kom je op deze manier misschien  een 'lotgenoot' tegen en kunnen jullie elkaar helpen om jullie doel te bereiken. 

Stel jezelf doelen

Zorg dat je ergens hebt om naar toe te werken. Schrijf je in voor die talentenjacht of die hardloopwedstrijd. Maak met jezelf (of met iemand anders) afspraken waar je je aan gaat houden. Het is wel belangrijk dat je doel haalbaar is. Het is niet haalbaar om 5 kg in één week af te vallen. Het is wel haalbaar om 1 kg in een week af te vallen. Je kunt beter 5 weken lang 1 kg afvallen, dan dat je na een week stopt omdat je 'maar' 2 kg bent afgevallen in plaats van 5 kg.
Als je je doel haalt, is dat een enorme motivatie om door te gaan.


Beloon jezelf
Als je een doel hebt gehaald, is dat al een beloning op zich. Toch kan het enorm helpen om jezelf met iets speciaals te belonen als je een doel hebt behaald. Ga een dagje weg, koop dat jurkje wat je al zo lang wilde of ga een keer extra uit eten. Beloningen stimuleren om harder te werken aan je doel. 

Houd je voortgang bij
Het is heel motiverend om te zien hoeveel je al hebt bereikt. Maak foto's of schrijf ergens op waar je bent begonnen. Omdat je elke dag bezig een heel klein beetje verandert, lijkt het soms alsof er niets gebeurt. Als je dan na een tijdje terugkijkt, zul je zien dat je enorm verbeterd bent. 

De allerbelangrijkste: geef niet op!
Er komen dagen dat het niet makkelijk zal zijn. Er komen dagen dat je op wilt geven. Doe het niet! Als dit is wat je écht wilt, blijf dan doorgaan. Het is niet erg dat je een aantal fouten maakt, het is wel erg als je daardoor je droom niet meer waar wilt maken. Succesvolle mensen zijn geen mensen die nooit fouten maken, succesvolle mensen zijn mensen die zich niet door hun fouten tegen laten houden.

Hoe motiveer jij jezelf?

4 opmerkingen:

 1. Ik heb een poosje geleden nog een visonboard gemaakt. En ik verzamel inderdaad op Tumblr altijd mooie quotes en plaatjes.

  Goed stuk dit!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben het hier niet helemaal mee eens. Motivatie is verrekte handig, het is niet noodzakelijk. Uiteindelijk heb je alleen daadkracht nodig. Zelf ben ik van nature best gemotiveerd, maar als ik depressief ben is dat verdwenen. Logisch, lijkt me. De wilskracht is weg. Hoewel dat lastig is, kun je met discipline nog heel veel redden. Als je maar doet wat je doen moet. En dat de meeste mensen denken dat je daar motivatie voor nodig hebt... Is dat niet gewoon een slecht excuus?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Handige tips en zeker goede tips! Ik ga ze gebruiken!

  BeantwoordenVerwijderen

Ik hou van reacties :)
Als je vragen hebt: stel ze gerust.