donderdag 17 mei 2012

Wat is gezondheid?

Als je geen last hebt van ziektes, ben je dan gezond? Niet per se. Gezondheid is namelijk veel meer dan de afwezigheid van ziektes. Grofweg kun je gezondheid indelen in vier onderdelen:

 • Lichamelijk. Als je lichaam al zijn functies goed kan vervullen, ben je lichamelijk gezond. Zodra je lichaam niet meer goed functioneert, kunnen er fysieke klachten of ziektes ontstaan. De meeste mensen denken dat lichamelijk gezondheid de enige soort gezondheid is. Zodra ze geen ziektes hebben, verklaren ze zichzelf 'gezond'. 
 • Emotioneel. Emotionele gezondheid bestaat uit gevoelens en emoties. Emoties zijn de uitingen van gevoelens. Vaak kun je emoties waarnemen, zoals bijvoorbeeld boosheid of blijdschap. Als emoties niet goed geuit worden, kunnen ze de lichamelijke gezondheid aantasten. Darmklachten kunnen bijvoorbeeld veroorzaakt worden door emoties. Als je emotioneel gezond bent, betekent dit dat je voornamelijk positieve emoties hebt.
 • Mentaal. Mentale gezondheid gaat over gedachten en overtuigingen. Je gedachten en overtuigingen hebben enorme invloed op je dagelijks leven. Denk je heel negatief of denk je juist heel positief? Als je mentaal gezond bent, betekent dit dat je voornamelijk positieve gedachtes hebt. Positieve gedachten stimuleren, terwijl negatieve gedachtes je juist afremmen. Als je mentaal niet gezond bent, kun je last hebben van psychische stoornissen. 
 • Spiritueel.  De laatste soort gezondheid is spirituele gezondheid. Er is niet één duidelijke definitie van spiritualiteit, maar voor mij betekent spirituele gezondheid dat je bezig met je persoonlijke groei en met bewustwording. Bij spirituele gezondheid ligt de nadruk op innerlijke beleving. Als je spiritueel gezond bent, sta je in contact met je 'innerlijke Zelf'. Als je spiritualiteit uit balans is, kun je een gevoel van 'is dit nu alles?' voelen.
  • (Met dank aan dit artikel)


Met deze visie op gezondheid kan ook verklaren waarom doktoren soms geen lichamelijke oorzaak kunnen vinden voor klachten. Lichamelijke klachten kunnen ook worden veroorzaakt door verstoringen van de mentale of emotionele balans. Met 'vage' klachten zoals darmklachten of slapeloosheid is het dan ook verstandig om ook naar je emotionele en mentale gezondheid te kijken.

Als je gezond bent, betekent het dat alle vier de onderdelen van gezondheid in balans zijn. Deze vier niveaus van gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als je op wat voor manier ziek bent, is het van belang dat je je ontwikkelt in deze vier niveaus. Als je je ontwikkelt op één niveau, zal dit de andere niveaus ook versterken. Als je je ontwikkelt op alle vier de niveaus, zal dit effect extra sterk zijn.
Het is net zo ongezond om emotioneel uit balans te zijn als lichamelijk. Emotionele disbalans zul je dus net zo serieus moeten nemen als bijvoorbeeld een gebroken been.

Er is trouwens niets mis mee om je een dag rot te voelen of om een dag negatief te denken. Dit betekent niet dat je ineens niet meer gezond bent. Toch is het wel belangrijk om in de gaten houden, want als het langer aanhoudt kan dit wel wijzen op een verstoorde emotionele balans. Als je hier niets aan wilt veranderen is dat natuurlijk je eigen keus, maar een verstoorde gezondheid heeft invloed op je levenskwaliteit. Een gezond lichaam is een gelukkig lichaam!


Zou jij jezelf gezond noemen?

2 opmerkingen:

 1. Het lijkt inderdaad soms alsof sommige mensen gezondheid alleen zien als lichamelijke gezondheid. Maar volgens mij ben ik wel behoorlijk gezond nu :)
  Misschien hoort bij emotionele gezondheid ook dat je je emoties durft te uiten, ook al zijn ze niet positief. Dus dat je ze niet onderdrukt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Volgens mij ben ik wel gezond. Misschien soms iets te veel gestrest dankzij school, waardoor ik een beetje uit balans ben, maar ach, wie heeft dat niet?

  BeantwoordenVerwijderen

Ik hou van reacties :)
Als je vragen hebt: stel ze gerust.