donderdag 26 juli 2012

Alles zit in je


Zoek geen geluk op andere plaatsen dan in jezelf, want daar zul je het niet vinden. Op de een of andere manier wordt er vaak gedacht dat je van bepaalde dingen gelukkig kan worden. Als je maar die nieuwe auto/een leuke vriend/veel geld/dat ene paar schoenen/een leukere baan* hebt, dan word je vanzelf gelukkig.

Helaas werkt het vaak niet zo. Die nieuwe auto/leuke vriend/dat ene paar schoenen* verandert niets aan wie jij bent. Je bent nog steeds dezelfde persoon en je hebt nog steeds dezelfde problemen. Als je niets aan je innerlijk verandert, zal er ook niet veel aan je leven veranderen. Natuurlijk is het een ander verhaal als je echt een tekort van iets hebt. Als je schulden hebt, zal extra geld je leven waarschijnlijk wel verbeteren. Als je overal al genoeg van hebt, zal nog meer van iets je niet gelukkiger maken. 'Too much' is never enough.
 
Alles wat je nodig hebt om gelukkig te zijn, heb je al! Als je het idee hebt dat je iets mist, is het enige wat je moet doen met andere ogen naar je leven kijken. Geluk is altijd al aanwezig, maar je het wel willen zien.

Ken je die momenten waarop je ineens gelukkig bent, terwijl er eigenlijk niets speciaals gebeurt? Dat komt omdat het geluk in jezelf zit, niet buiten jezelf. Die kleine geluksmomentjes zijn goede oefeningen om in contact te komen met het geluk in jezelf. Het is moeilijk uit te leggen hoe het precies voelt, je zult het zelf moeten ervaren.

Wanneer je leert dat het geluk in je zit en nergens anders, zullen de dingen in de buitenwereld gebeuren je niet meer zo kunnen raken. Jouw geluk is dan niet meer afhankelijk van het weer/hoeveel geld je hebt/hoe je haar zit*, want het echte geluk zit in jezelf. Je hebt geen controle over de dingen die jou zijn overkomen, maar je hebt wel controle over de manier waar je ermee omgaat.

''It's not easy to find happiness in ourselves, but it's not possible to find it elsewhere.'' - Agnes Repplier


(*doorstrepen wat niet van toepassing is)

8 opmerkingen:

 1. Op Bloglovin kun je 'like' klikken, maar dat vind ik toch niet genoeg: <3 wil ik!

  Je laatste alinea herinnerde me aan: "You don’t get to choose if you get hurt in this world, but you do have some say in who hurts you. I like my choices." (John Green). Dat moet je altijd (kunnen/willen) zeggen: I like my choices.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel waar! Mooi dat je dat inziet! Hou 'm vast (:

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit stukje zet me echt aan het denken. Helemaal waar!

  BeantwoordenVerwijderen

Ik hou van reacties :)
Als je vragen hebt: stel ze gerust.