zaterdag 28 juli 2012

Milieu-effecten van vlees

Wist je dat de vleesindustrie de grootse veroorzaker van het broeikaseffect is?


Luchtvervuiling
Volgens de VN veroorzaakt de vleesindustrie wereldwijd 18%* van de uitstoot van broeikasgassen. Dat is ongeveer 40% meer dan de hele transportsector! Veeteelt zorgt voor 37% van de antropogene (door de (aanwezigheid van de) mens veroorzaakte) methaangassen en 65% van de antropogene stikstofmono-oxide. Methaangas en stikstofmono-oxide hebben respectievelijk een 23 en 269(!) keer zo groot aardopwarmingsvermogen als CO2. Dit betekent dat in een periode van 100 jaar 1 kg stikstofmono-oxide de aarde 269 keer zo veel opwarmt als 1 kg koolstofdioxide in diezelfde 100 jaar.
Methaangas en stikstofmono-oxide zitten voornamelijk in mest.
(bron: Dieren Eten - Jonathan Safran Foer)


Watervervuiling
Mest bestaat ook uit ammoniak. Doordat dieren in de bio-industrie dicht op elkaar zitten, ontstaat plaatselijk een mestoverschot. De ammoniak uit het mestoverschot komt terecht in het drinkwater, wat daardoor vervuild wordt. Ammoniak is ook de belangrijkste oorzaak van zure regen.

Energie
Omdat het in bio industrie vooral gaat om zo snel mogelijk zo veel mogelijk vlees produceren, kost het extra energie. Om te zorgen dat kippen meer eieren leggen, worden hun hokken 18 uur per dag verlicht. Als de kippen een langere dag hebben, kunnen ze op een dag meer eieren leggen. In de winter moeten de hokken verwarmt worden en in de zomer moeten de hokken gekoeld worden. Dit kost allemaal erg veel energie.


Boskap
Voor het telen van soja worden regenwouden gekapt. Niet alleen is het enorm zonde om 10 kg soja in een rund te stoppen als je er maar 1 kg vlees voor terug krijgt, het is ook onnodig. Soja is voor mensen ook een prima bron van eiwitten.
Daarnaast zorgt de boskap voor een vermindering van de CO2 opname. Door middel van fotosynthese kunnen planten (en ook bomen) CO2 weer omzetten in zuurstof. Fotosynthese zorgt dus voor een daling van het CO2-gehalte in de lucht. Als er minder CO2 wordt omgezet in zuurstof, blijft er dus meer in de atmosfeer. Dit versterkt het broeikaseffect.


Als je nog niet wist hoe milieuvervuilend de vleesindustrie is, dan weet je het nu.

*wikipedia beweert zelf 51 %, maar ik weet niet of dit echt betrouwbaar is

3 opmerkingen:

  1. Ik wist het meeste al wel, maar het blijft bizar. Geldt dit trouwens voor de hele vleesindustrie of alleen de niet-biologische bedrijven? Dat boek Dieren Eten staat trouwens op mijn leeslijst, haha!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat durf ik niet te zeggen. Ik denk voornamelijk voor de bio-industrie.

      Verwijderen

Ik hou van reacties :)
Als je vragen hebt: stel ze gerust.